Magyarországi Zöld Kereszt Egyesület

1066 Budapest, Lovag utca 10


Ön itt van: Archívum Alapdokumentumok 1993 / 2 - Antal József válaszlevele

1993 / 2 - Antal József válaszlevele

E-mail Nyomtatás

Magyarország miniszterelnöke Antal József válaszlevele Mihail Gorbacsovnak a Nemzetközi Zöld Kereszt elnökének.

 

Tisztelt Elnök Úr

       Köszönöm tájékoztatását a Nemzetközi Zöld Kereszt elnevezésű környezetvédő szervezet megalakulásáról, és gratulálok Önnek a szervezet elnöki tisztségéhez.

         A környezetvédelem széles körű nemzetközi összefogást igénylő ügyét a kormányközi egyezmények és szervezetek mellett és azokkal együttműködve jól szolgálják az olyan új szervezetek, mint a Nemzetközi Zöld Kereszt.

         Az Önök nemes célkitűzései összhangban vannak a magyar kormány törekvéseivel a környezeti problémák társadalmi támogatásával és egyeztetésével történő megoldására. (1)

       Kérésének eleget téve, a Nemzetközi Zöld Kereszt és a Magyarország közötti együttműködés kialakításának kérdéseiben a kapcsolattartásra a Környezetvédelmi és Területfejlesztési Minisztérium politikai államtitkárát Tarjánné dr. Tajnafői Anna asszonyt ajánlom, akinek az Öntől kapott tájékoztató anyagokat átadtuk.

       Elnöki teendőinek ellátásához és a Nemzetközi Zöld Kereszt tevékenységéhez sok sikert kívánva köszönti

Antal József

a Magyar Köztársaság miniszterelnöke

 

(1) Megjegyzés:

Antal József miniszterelnök ezen kijelentésével harmonizál például az Antal kormány 1990 májusi Nemzeti Megújhodás Program környezetvédelmi fejezetéből az alábbi környezetvédelmi kormányzati cselekvési filozófia.

A rendszerváltozás hatása: Az örökölt helyzet ellenére a környezetvédelem számára történelmi lehetőség nyílt. A demokratikus átalakulási folyamatnak többek között a különböző környezetvédelmi akciók adták a döntő lökést. A polgárságnak megnőtt az igénye az egészséges és emberi környezet iránt. A kormány intézkedései és a polgárok aktivitása biztosítékot adhatnak környezeti állapotunk romlásának megállítására, illetve annak javítására. Hazánk környezetvédelmi helyzete az elvek újragondolását és új környezetvédelmi és használati gyakorlat kialakítását igényli. A legfontosabb elv az, hogy magát a gazdaságot kell a környezettel harmonikusan fejleszteni, működtetni. A magyar gazdaság újraélesztése csak a környezetbarát gazdasági-termelési szerkezetváltás megvalósítása, a piacgazdaság kialakítása és a tulajdonosi szemlélet megerősödése útján lehetséges. a Környezet- és a természetvédelem alapvető nemzeti érdekünk. A kormány nem fogadja el az egysíkú technokrata szemléletmódot; a veszélyek lebecsülését; kisebb csoportok érdekeinek előtérbe helyezését… Ugyanakkor nyilvánvaló, hogy ökológiai gondjaink csak akkor oldhatók meg, ha a magyar társadalom szemlélete, értékrendje megváltozik és a környezete iránti érzékenysége tovább növekszik.